Saturday, June 16, 2012

Entry pendek yang dah lama tak update

Assalammualaikum...

memang dah lama tak update blog aku nie..bukannya apa perasaan MALAS yang membuak-buak dalam diri nie semakin meluap-luap..last update blog tu pown sebab perasaan GEMBIRA dengan result..actually seperti semua sedia maklum semester baru untuk pelajar Diploma UiTM telah bermula pada 10 Jun yang lepas.. then as a senior memang kompem lah tak dapat kolej...tapi Alhamdulillah Allah memberi aku peluang lagi untuk hidup kat dalam kampus nun jauh di dalam ladang kelapa sawit..hehe (walaupun status sebagai penumpang je till 19 Jun)..

actually aku bukanlah nak buat entry pasal aku dapat kolej tu..sebab dah penat je cakap pasal kolej nie kat FACEBOOK (bajet artis setiap minit update status)..entry kali nie nak saje nak luahkan perasaan yang sangat bersyukur dan gembira sebab dah tak pegang apa-apa jawatan lagi sem nie..u know menjadi seorang pemimpin dan seorang yang dipimpin sangatlah lain situasinya..orang selalu cakap jadi ORANG KANAN nie sangat best..sebab boleh arah2 orang buat keje..tapi hakikatnya menjadi pemimpin bukannya sesuatu yang mudah..perlu dengar pandangan pelbagai pihak..kadang2 kena kritik tu merupakan perkara yang Alah Bisa Tegal Biasa je bagi seorang pemimpin..thats why bile dah tak der jawatan nie, serta merta hidup aku sangat berubah..dah tak pikir pasal delegation of work, dah tak pikir pasal bajet, paperwork, kena marah, kecik hati, besar hati..become a normal person..

perkara paling penting adalah semester nie kawan aku dah tak merungut sebab aku bizi je memanjang..boleh hang out hari2, boleh makan banyak2, boleh study banyak2, boleh tidur banyak2, dan dan dan yang paling penting dan pasti banyak masa terluang..its time untuk menjadi pelajar biasa seperti mana masa mula masuk dulu2..

by the way, tak semestinya jadi pemimpin tu tak best, penat or what ever that u think...menjadi pemimpin adalah bende paling menarik..it will teach u how to manage an organization..some people BORN to be a leader but some are LEARN how to be a leader..for me, semua orang mempunyai bakat memimpin terutamanya LELAKI..why? because one day a men akan menjadi pemimpin dalam keluarga.. for my suggestion, cubalah jadi pemimpin then anda boleh menilai kemampuan diri anda..its good for communication skill dan menguruskan organisasi..ini semua diperlukan pasaran kerja hari ini..

so, for me pemimpin dan orang yang dipimpin mempunyai tugas hakiki masing2..percayalah seoarang pemimpin tidak akan berjaya tanpa orang2 yang mereka pimpin..

sekian, wassalam

No comments:

Post a Comment