Monday, November 7, 2011

PENGORBANAN?

Assalammualaikum...

tak sempat den nak update blog yang x meriah mana nie pada semalam hari,mean pada orang-orang Islam seluruh dunia menyambut Aidiladha...almaklumlah, skan beraya...sakan ke...x lah sakan sangat, sbb dapat panggilan urgen untuk masuk awal kerje...oh my Allah...tapi sempat jugak lah pagi2 dh bangun g kubur Arwah atok, pas uh sembahyang raya,pas uh makan lah ketupat sehelai dua ngan rendang + sambal kacang...setahun dua kali je pown kan..mane bleh lepas...sulu mase kecik2 slalu lah tgok orang sembelih lembu...kali terakhir tahun lepas sbb family ktorg buat ibadah korban nie...yelah ia kan ibadah yang sunat dan dituntut dalam erti kata lain sunat muakkad...tapi tahun nie x berkesempatan...MENGORBANKAN masa untuk back up cashier2 yang lain..beselah hari Ahad plus ianya hujung minggu pastinya orang ramai berpusu-pusu di pasaraya...huahua...penatnye x terkata...berbaris der wa cakap lu..haha

tapi entry nie bukan nak citer pasal kerja tapi PENGORBANAN...yes...berapa orang antara anda sanggup bekorban demi agama berbanding bekorban untuk duniawi semata..cuba angkat tangan..haha...masa zaman2 Rasulullah dan Rasul2 serta Nabi2 sebelum nie banyak pengorbanan yang mereka telah lakukan...pengorbanan terbesar sudah tentu dari sejarah ngan Sirah yang kita pernah belajar...PENGORBANAN Siti Hajar dan anaknya Nabi Ismail ditinggalkan Suami Nabi Ibrahim...cuba bayangkan bagaimana siksanya mencari air di tengah padang pasir yang gersang...aduhai, alangkah kat umah kita atau kat hostel x der air dh merungut inikan pula kat padang pasir yang sememangnya sukar atau lebih tepat lagi mustahil...sebelum tue...nak diingatkan Nabi Ibrahim membawa Siti Hajar jauh kerana dicemburui Siti Sarah isteri pertama Nabi Ibrahim..tidakkah beliau cukup taat kepada suami..Allahuakhbar...Allah itu maha besar lagi kaya...Air Susu Siti Hajar telah kering kerana kehabisan bekalan makanan dan Air...lihat betapa pengorbanan Siti Hajar tiada tolok dan bandingnya..ianya kerana satu Menurut Perintah Allah...kalau kita sanggupkah?...tidak makan sehari pown dh merungut macam orang gila...akhirnya temuilah ia air zam-zam yang sehingga hari ini masih mengalir dan dapat dinikmati oleh semua umat Islam seluruh dunia..Allahuakbar..

peristiwa kedua sudah tentu peristiwa mimpi Nabi Ibrahim supaya menyembelih anaknya...menurut firman Allah yang bermaksud:


 Wahai anak kesayanganku! Sesungguhnya aku melihat di dalam mimpi bahawa aku akan menyembelihmu, maka fikirkanlah apa pendapatmu. Lalu Nabi Ismail a.s menjawab sebagaimana firman Allah s.w.t: 
Yang bermaksud: Wahai ayahku! Jalankanlah apa yang diperintahkan kepadamu, insya Allah engkau akan mendapati aku dari kalangan orang-orang yang sabar.

Ya Allah, ada ke lagi anak2 yang sanggup bekorban macam nie...sesungguhnya aku manusia yang lemah lagi hina ya Allah...PENGORBANAN ku kepadaMu belum cukup Ya Allah...kawan2 PENGORBANAN bukannya susah...kadang2 kita terlalu ego untuk bekorban...sedarlah BEKORBAN ke jalan ALLAH sangat bermakna...yang free hair 2 BEKORBANLAH dari menunjukkan rambut2 anda kepada kami yang lelaki nie...juga yang selalu beli baju x cukup kain 2, BEKORBANLAH beli baju yang cukup kain...nak senang beli je baju kurung...murah pown murah...yang lelaki plak BEKORBANLAH dari melihat bende2 yang x elok...juga BEKORBANLAH untuk perkara-perkara yang membawa kebaikan...BEKORBANLAH masa main PES, DOTA dan sebagainya kepada bende berfaedah...juga ingatan untuk diri saya BEKORBANLAH tinggalkan Facebook sejam dua jam untuk buat bende2 yang berfaedah dan lagi menguntungkan...Wassalam...
yang baik datang dari Allah yang buruk itu datang dari saya yang cetek ilmunya ini...Salam Aidiladha

No comments:

Post a Comment