Saturday, October 15, 2011

nak plastik bag-plastik bag

Assalamualaikum...

ok sblum 2 nk bgtau sejak aku bercuti sem nie aku tgh keje...keje kat tmpat lame aku Pacific Hypermarket & Dept...as usual sebagai CASHIER...tp kali nie boleh wat part time je...sbb aku keje x lama...sebulan lebih je...then entry kali nie ada kene mengena sket ngan kehidupan sebagai seorang CASHIER...cewah...

Hari nie hari Sabtu...sprti yg telah diwar-warkan hari Sabtu adalah hari tanpa beg plastik...kerajaan wat cm nie supaya rakyatnye sedar tentang kepentingan mengurus sumber alam dengan berkesan..sbb plastik dibuat dari bahan2 kimia yang tidak mudah lupus....ianya mengambil mase lbih kurang 7 generasi lah...lame tu...tp adakah rakyat kita realise bende2 cam nie...

ok...customer hari nie mmg ramai...smpai nk tercabut pinggang aku dibuatnye...dengan bermacam kerenah makcik ngan auntie2...seb bek Iman didada masih menebal...kalau x dh lme aku maki customer2 2...(pernah ke aku maki-dengan muke ala2 heran)...

3++ itulah jumlah customer aku layan hari nie...pergh ngan penatnye tangan mengetip sticker2 paid 2...dtg sorg akak dengan sebakul penuh groceries...
akak nie boleh ckp cm nie "dik hari nie hari sabtu ke...alah akak lupe bwk plastik beg..igt hari nie hari jumaat..."...dalam hati-alamak x kan lah hari pown dh lupe kak...nie lah masalah yg sering kami hadapi....kerenah pelik2 customer...
2 blum berhadapn ngan Bangla2 yg mmg x reti nk phm bahasa Melayu...aku tnyelah nk plastik bag x...dgn muke x bersalah die boleh ckp tada-tada...aku igt tada 2 x nk lah..skjp lagi dah abes scan dan bayar, die dgn muke tercengang ubi boleh tnye aku...x der plastik beg ka...aku dengan lagak seorg Cashier professional mintak 20 sen byr wet plastik beg...

lagi satu perangai customer nie, bile aku tnye nk bli plastik x...dgn muke selamba die ckp x pyh....then bile die tau istri die smpai bwk selonggok baju tuuttt, trus je die mintak plastik...malu lah 2 nk bwk jln2...haha...tp die mintak ngan aku plastik pown mcm x der perasaan malu ngan kecewa...haha...

lagi satu bile bli plastik 20 sen 2 bleh plak die suruh sumbat sume brg...x kira lah dari frozen ke, groceries ke smpai ke sabun sume suh msuk satu plastik...kalau hari2 biasa jgn harap lah dorg nk mcm 2...kalau boleh satu item satu plastik...

2 lah serba sedikit cerita pasal plastik beg nie...tp aku still salute pada yg beli x mintak plastik then terus bwk brg2 yg cenonet2 cm tin susu pekat manis lagi bekrim sume sumbat dlm trolli...ader 2 yg mmg biasa beli belah hari Sabtu bawaklah beg recycle 2...itu paling aku salute lah...sbb mereka ader kesedaran yg tinggi(walaupun dalam hati x tau mereka nie sedar atau x) terhadap alam sekitar...so, anda customer yg mana satu...

No comments:

Post a Comment