Friday, September 9, 2011

6% tax VS Anak buang bapa

ASSALAMUALAIKUM...

dah lama dah x update blog nie...seb bek x bersarang blog aku....haha...tetibe je ada semangat nak update blog...update pown ada sebab...2 berita yang menggemparkan dalam seminggu nie...

1) cukai 6% dikenakan untuk setiap tambah nilai top up...
2) kes anak buang bapak kat tepi masjid...

bercerita pasal tax yang dikenakan oleh syarikat2 telekomunikasi yang bos2 besau mereka dah memey kaya raya...6 % tax yang dikenakan amatlah tidak adil dan mencekik darah...mmg lah kalau nak dibandingkan tax utk makanan segera mcm KFC ngan McD 6%...tapi ble pikir berapa sgt kita belanjakan wet beli makanan segera berbanding ngan top up...mkn KFC pown sebulan sekali dua...anggaran dalam RM25 bila kali ngan 6% sama lah dengan RM26.50..cuba bandingkan pula ngan kita beli topup anggaran RM10 seminggu...maknanya kita akan membayar tax sebanyak RM0.60...sebulan ada 4 minggu jadinya jumlah keseluruhan yang perlu kita bayar ialah sebanyak RM42.40...itu blum lagi yang sedang bercintan-cintun, suami istri sorg duk JOHOR sorg duk KL...kita tgok plak kalau topup RM30 kita kna bayar tax RM 1.80..walaupun nilainya amat sedikit cuba kita kira kalau campur ngan pelanggan maxis yang 8JUTA pelanggan..seorang beli topup RM10..Maxis akan dpt untung RM4.8JUTA...blum lagi charge yang dikenakan bile panggilan x berjawab...ada cadangan supaya memboikot pembelian tiket tambah nilai...tapi rakyat Malaysia biasanya main taram je bli jugak...cam boikot barangan keluaran ISRAEL..bli juga rakyat kita...so, hopefully kalau adalah kempen boikot beli topup kita as a Malaysian citizen yang tau hak2 sebagai pengguna hendaklah mempertahankan hak kita...

cerita kedua plak pasal anak yang x mengenang budi...ada ke patut g hantar org suruhan tuk buang bapak sendiri kat tepi masjid...perkara nie berlaku kat Labuan...seorang bapa yang baru keluar dari hospital sanggup menaiki bot untuk menyambut syawal ngan anak2...sampaikan baju hospital pown x tanggal...tapi anak yang x mengenang jasa atau lebih tepat lagi ANAK DERHAKA sanggup tanpa belas kasihan membuang ayahnye kat tepi masjid... cuba kita bayangkan kalau kita dah tua, anak2 kita buang kita macam mane rasenye... mst kita akan menyesal kerana melahirkan anak2 yang langsung x kenang budi...sesungguhnya anak yang soleh adalah penolong kita bila di alam barzah...tapi kalau dah sampai buang bapak sendiri, x tau lah apa perasan ANAK DERHAKA tadi bile suruh org buang ayahnya sendiri...jadi kepada pembaca2 sekalian...sayangi,hargai pengorbanan dan berbaktilah kepada kedua ibu bapa kita...buruk baiknya parents kita merekalah yang menjaga kita,memberi pendidikan kpd kita,top up kita mereka yang belikan, wifi yang sedang anda gune utk baca blog saya juga mereka yang bayar...apa lagi yang kita nak...jadilah kita anak2 yang soleh dan solehah...
abah n mak

wassalam..

No comments:

Post a Comment