Saturday, August 6, 2011

ZAMAN KANAK-KANAK PUASA

ASSALAMUALAIKUM....kan aku dh kata...kalu duk kat umah perasaan nk mengupdate blog amatlah tinggi...hari nie dh masuk hari ke 6 umat ISLAM kat Malaysia nie menjalani ibadah puasa...mean dah nk dekat seminggu je...sekejap je rse...pejam celik dah masuk hari ke 6...mase kecik2 dulu bukan main lame je rsenye mase berjalan...x berapa minit asik tgok jam je..padahal baru je lepas tgok jam..haha..So, entry kali nie nk mengimbau nostalgia puasa mase Zaman Paleolitik aku...

aku stat puasa kalau x silap since umur 6 tahun...mse uh msih lagi tadika...tadika plak kat tadika yang berkonsepkan Islam..so senang lah...name tadika 2 TADIKA AL-HUSNA..best kat sini...sbb ianya kat bandar..so ramai lah kwn2 yang luar dari kwasan umah aku...ye lah..slalunye kalu skolah tadika kat KEMAS kwn2 nye terdiri dari kwn2 yg dekat je ngan umah...pas uh bile msuk je sekolah menengah jumpe balik kwn2 yang satu skola tadika...berbalik citer pasal pose...mse dolu2 kalu sehari pose mst dpt RM1...mse uh aku igt lg..stiap kali dpt wet je trus masuk TABUNG KFC...disebabkan dulo2 wet syiling RM1 ada, then bile masukkn wet je dengarlah bunyi lagu tema KFC...tapi mse 6 tahun nie aku x puasa cukup sebulan...adalah dlm belas2 hari..hehe..aq stat puasa penuh mse darjah satu rasenye...time uh masih lagi proses P&P dijalankan...so, merasa lah aku sambut raye kat skola...huhu...

tapi bile dikenang-kenang mse kecik lah paling best bile bulan pose...dpt main mercun n bunga api ngan kwn2..g sembahyang terawih mcm x g sebenarnye sbb main2..hehe...tp the best moment mstlah bile nk berhari raye...dah beso2 nie rsenye biasa2 je...dh x teruja pown...cume teruja bile dpt balik buke POSE n SAHUR kat umah...


selamat menjalani ibadah puasa yang tinggal 24 hari je lagi...selamat beersahur dan berbuka puasa...carilah malam lailatulqadar di 10 malam terakhir...:)
wassalam

No comments:

Post a Comment