Saturday, July 16, 2011

PULAU KAPAS, TERENGGANU

mungkin dh terlambat nk post entry nie...but baca je lah...hehe...actually x sangka pown paperwork nie bleh lulus...yelah nme pown berjalan..jauh plak2...naik kematu my butt duduk kat kerusi bas UiTM nie lame2..haha...
anyway trip nie berjaya dilaksanakan dgn jayanya...terima kasih kpd SHAFIQAH JOHA n NABILAH HAMID sbb korg program nie berjalan so smooth...trip nie utk EXCO PERSIDA shj...sebagai penghargaan kpd EXCO2 yg byk berjasa..hehe

1June 2011
perjalana kami bermula di DATARAN SERI BENDAHARA, UITM JOHOR...haha mention penuh nme tempat uh...mse 2 hari jumaat malam kul 9 semua dh kna ada..dh msuk dlm bas...msing2 dgn muke xcited...smpai lah lewat mlm bru dak2 nie tido...

2 June 2011
kami msuk TERENGGANU x tau kul brp..sedar2 dari tido dah ada kat Masjid yang cukup besar sbb x tau nme masjid nie...serius x de tulis pown apa name masjid nie...tp ianya berdekatan dengan pasar awam MARANG...mse uh dh nk dekat subuh gak lah...after SUBUH ktorg g lah mkn kat kedai berdekatan ngan pasar awam td...serius buat pertama kalinya aku makan KEROPOK LEKOR REBUS...saiz nye x yah citer lah...besar n panjang...akhirnya x abis gak aku mkn...org kata harga mknn kat tempat pelancongan nie mahal2 belaka..but kat sini harga still bleh considered lg...

kul 8.30 pagi-Jeti Marang
lps mkn ktorg trus gerak g Jeti Marang...dekat je ngan masjid tadi...ktorg naik bot g PULAU KAPAS atau dalm englishnya COTTON ISLAND...mengikut sejarah panggilan KAPAS nie sbb pasirnya mcm KAPAS..x tau lah sebab bagi aku cam sme je ngan pasir kat pantai yang lain..dari jeti ke PULAU KAPAS mengambil masa 30 minit je...diebabkan ktorg smpai awl then ktorg terpaksalah dpt bilik yg x siap kemas lagi...then ktorg trus g JUNGLE TRACKING...serius..nie lah jungle tracking yang pling mencabar aku penah rase...naik bukit trun bukit...bukit die mmg x nk curam plak kan...ada satu bukit 88' die pnye tahap kecuraman..gler x...balik2 jungle tracking je ktorg trus mkn...muke sume kebuluran...huahaha...

2.30 ptg-PULAU KAPAS
lps mkn, mandi n solat ktorg pergi ke next xtvt...xtvt yang sgt ditunggu2 oleh semua org...xtvt snorkeling...xtvt nie sgt lah best...tp pling x menahan bile ada yang tkut nk terjun dalam air...pelbagai alasan yang x munasabah diberikan mereka..actually sepatutnya ad water confident tp x d..thats y lah dorg cam tkot2 je...tp kat dlm 2 x byk ikan sgt..tp nmpaklah gamat, corl die besar2 n catik...

abis je xtvt snorkeling ktorg balik mandi n rehat...

7.45 mlm-PULAU KAPAS RESORT
time yang ditunggu2...pastinya makan time...haha...malam 2 ktorg ada lah BBQ...walaupun ktorg x masak...die yag dolong masakan...haha...lps mkn xtvt bebas...ktorg buat lah xtvt sendiri...xtvt yang ktorg buat  antaranya main game CAP KLICAP...rmai x tau main game nie...tp if dah tau main mst best...pas uh g lah jenjalan kat sekitar pulau...

11.00 malam- bilik masing2
time 2 sleep...zzzzz

7.45 pagi- RESTORAN KAPAS RESORT
time 2 breakfast...haha...lps breakfast ktorg trus g xtvt wat ISTANA PASIR...dasat x...nie salah satu markah kemahiran insaniah kitorg...

lps dah siap buat ISTANA PASIR ktorg pown pegi lh wt xtvt sendiri...ntaranya ialh BERKAYAK n BOLA TAMPAR PANTAI...

12.00 tgh hari-LOBI
ktorg check-out n LUNCH...kul 1.30 ktorg meninggalkan PULAU KAPAS...sayup je..huhu...
sblm meninggalkn TERENGGANU pastinya nk bli ole2 utk dibawa pulang...ktorg singgahlah kat satu kedai nie...mmg untung giler lah mak cik 2...satu bas kot...tp serius SATA die sgt2 lah sedap...ngee...

11.30 mlm-UiTM Johor
akhirnya smpai gak kat UiTM Johor tercinta...hehe..

on boat

sampai2 je kat Pulau Kapas trus amik gamba

jungle tracking


makan time



snorkeling..nmpak lecturer ktorg

No comments:

Post a Comment