Wednesday, May 6, 2015

Separuh Jalan Lagi

Assalammualaikum....

Apa khabar semua pembaca blog ini. Macam ada yang baca je kan. Hehehe. Lama rasanya tak berceloteh kat sini. Maklumlah, student life. Kesibukan yang membuak-buak ditambah dengan kekurangan idea untuk mengomel kat dalam ini menjadi punca terbesar kenapa dah lama tak update blog ni. Hari ni nak cerita sikitlah sebanyak pun boleh. Hahaha. Aku tinggal dalam 5 minggu je nak habiskan degree ni. Dari awal semester sampailah sekarang ni, life sebagai student semester akhir amatlah mencabar. Setiap minggu mesti ada sahaja menda penting harus dilakukan. Test, presentation, discussion, video dan sebagainya. Ini belum lagi dengan case-case study yang bakal disiapkan ada tu yang belum dapat lagi pun case nya.

Tapi, this sem punya assignment mostly mencabar. Presentation skill, macam mana kita manage time kita, kreativiti dan berfikir diluar kotak. Semuanya telah diterjemahkan lebih hampir separuh perjalan final sem ni. Bayangkan, budak-budak akaun yang norma kehidupannya adalah kalkulator tiba-tiba disuruhnya menari, menyanyi. Nama pun last sem, aku rasa benda ni satu yang interesting. Sebab, dah biasa sangat dengan presentation yang terlalu formal. Dalam masa sama bolehlah membahan antara satu sama lain.
Ini masa persentation Case 2 Proton: From Saga to Exora. Kami menari hindustan dan buat Zumba.

Groupmate untuk beberapa subjek. Tak tidur malam nak settlekan assignment


Separuh pejalan lagi, akan berakhirlah segalanya. Tapi Ilmu itu harus dituntut selagi hayat dikandung badan. Separuh perjalan yang tinggal ini, aku dah mula berfikir nak kerja atau nak sambung belajar atau kerja dan belajar dalam satu masa. Separuh perjalan ini juga akan aku manfaatkan bersama rakan sekelas. Masa yang berkualiti bukannya boleh dapat diulang-ulang. Aku dah pernah kerja dan aku dah pernah belajar. Bagi aku, belajar lah benda paling best sekali dalam hidup. Jumpa kawan, having a good relationship, buat kerja gila sesama, kena marah dengan lecturer sesama, gaduh sesama dan bersuka ria bersama.

classmate aku yang sentiasa havoc kadang-kadang geram je perangai kan. hahaha

Separuh perjalan ini, semoga inyanya membawa seribu erti dan dipermudakkany olehNya.

Friday, April 25, 2014

Main perang-perang dan terus terbunuh

Assalammualaikum...

Alhamdulillah, akhirnya semua common test untuk mid semester dah berakhir. Tinggal tunggu lecturer marking paper je. Risau mestilah ada. Cuma boleh bertawakal je kepada Allah. So, dah habis exam seminggu yang melelahkan pastinya nak hilangkan stress. Mulanya aku bercadang nak rehat dan topup tidur je. Sebab seminggu ni tidur lambat lepas tu bangun awal. Tapi apakan daya, kawan pulak merayu dan ajak pergi main Paintball. Mulanya tak nak sebab yang telah dinyatakan di atas. Tapi sampai 3 orang punya pujuk ajak main juga. Melibatkan lah diri juga.

Bila sampai je kat tempat tu, Ya Allah panasnya. Sebab dia buat kat tengah padang. Dan cuaca semalam sangatlah panas. Habislah rentung muka yang dah sedia rentung ni. Terus terang aku cakap, ini first try aku main paintball. Ya, tolong jangan gelak. Ini adalah cubaan pertama okay. Yang aku tahu, kalau kena tembak especially kat badan memang rasa sakit dan lebam. Dengar bunyi pistol pown dah cukuplah, menggerunkan. Haha. First game, masuk barulah tahu perasaan sebenarnya. Ya Allah, masing-masing takut nak keluar dari tempat persembunyian. Hahaha. Last sekali first game kalah. Masa first game ni aku kena lah tembakan kat ass. haha. Agak sakitlah juga. Tapi paling sakit bila masuk game ke dua bila lawan face to face. Kena tembak banyak kali nasib yang kenanya satu kat badan. Perasaannya adalah sakit dan lebam. Amik kau, hadiah dari main paintball. Rule dia, dah kena tembak mati. For surelah. Kalau kena tembak tak mati, baik tak yah ada game. Hahaha.

My team: Azman, Aku, Raihana, Farahana, Nabila

Game ke 4 baru lah merasa kemenangan. Tu pun kemenangan free, sebab one of the member team lawan bukak mask. Sesungguhnya, paintball semalam walaupun penat dan sakit tapi ianya satu pengalam paling beharga. Rasa macam nak pergi main lagi dan lagi. Hahaha

Main paitball dah terasa macam di medan perang. Kita sentiasa elak untuk kena peluru. Tapi ini kita kena tembak cuma sakit dan lebab tapi tak mati. Aku dapat bayangkan askar-askar yang bertarung nyawa untuk negara. Mesti hatinya berdebar setiap kali dengar tembakan. Nyawa di hujung tanduk. So, hargailah jasa perwira-perwira negara.




p/s- kalau suka like :)

Monday, March 24, 2014

Pergimu...

8 Mac 2014

Pergimu membawa manusia yang pelbagai,
meneruskan rutin sebagai penambung manusia dan barang,
12.40 pagi pergimu meninggalkan landasan,
Pergimu diiringi doa keluarga setiap penumpang,
Mengharapkan keluarga mereka akan pulang dan berpelukan,

1.37 pagi kamu pergi entah kemana,
Seluruh dunia gempar keranamu,
Seluruh dunia berdoa untukmu,
Seluruh dunia mengharap kepulangan,
Ahli keluarga penumpangmu mengharapkan menemuimu,

Hari berganti hari,
Banyak aset negara mencarimu,
Baik dilautan luas,
Baik di langit membiru,
Spekulasi mengenai mu sentiasa meniti dibibir,
Tidak kira di hotel 5 bintang,
Mahupun warong tepi jalan.
Setiap orang membuat andaian mengenaimu.

24 Mac 2014

Selepas 17 hari dengan pelbagai usaha mencarimu,
pelbagai analisis telah diteliti,
Alatan canggih telah disemak,
Malam yang hening dan suram,
Buat keluarga ahli penumpangmu,
Buat dunia yang sentiasa menantimu,
Akhirnya,
Konklusi menyatakan perjalanan kamu berakhir
Dilautan paling sunyi,
Dilautan paling dalam
Dilautan terpencil,
Lautan Hindi

Kami masih berdoa keajaiban buatmu,
kami inginkan sebuah keyakinan,
kami inginkan kepastian dirimu.
Jika dilaut kamu apunglah,
Jika didarat kamu tunjukkalah dirimu,
Jika diudara kembalilah kelaluan asalmu,

MH370 kami masih menantimu,
Tunjukkanlah dirimu dengan apa cara pun,
Biar kami tenang,
Biar keluarga redha.

fahmiaziz
11.58am
25/03/2014

Friday, March 21, 2014

Hobi saya adalah.....

Assalammualaikum...

Last week, kot first class dengan Madam Akmal untuk subjek Quantitative Technique. Sebab dia baru naik cuti bersalin. So, minggu ketiga kuliah barulah dapat bertentang mata dengan beliau. Biasalah, first class biasanya akan ada sesi ice breaking. Dan ini adalah sesi ice breaking pertama untuk sem ni. Sebab dari 7 subjek aku amik sem ni, inilah first class yang ada ice breaking. Dulu masa diploma every class first ada. Mungkin dah degree level lecturer expected more than us untuk menonjolkan diri untuk dikenali. Hehehe.

So, dia mintaklah sebut nama, CGPA, result SPM dan hobi. Saya takdalah masalah nak sebut semua benda tu. Walaupun result SPM yang dia mintak Math, English and Add math ( yang paling teruk add math). Tapi paling best adalah hobi. Siap dia bagi warning, siapa yang sebut kumpul setem menipu. Itu zaman dia dulu-dulu. Aku setuju, sekarang hobi budak-budak generasi Y atau gen Y ni semua havoc-havoc. Much more use of technology. Of course lah serve internet menjadi hobi paling common. So itu tak lah boleh dikira sebagai hobi jugak. Sebab, kita bukak Facebook almost the time. Masa kelas, masa tak kelas, masa free dan juga masa tak berapa nak free. So, ia bukanlah sebuah hobi. Ia seperti rutin harian.

So, aku bagilah hobi aku blogging. Yup, aku hanya akan menulis bila ada masa dan idea sahaja. Aku tak lah update new entry setiap hari. takde keje eh. Hahaha. Blogging bagi aku, adalah minat aku yang mendalam terhadap penulisan. Sebab bagi aku, aku dianugerahkan otak yang sinikal, dan suka berfikir. I not look satu benda sebagai satu. Saya akan berfikir macam mana ianya berlaku. Saya seorang yang realistik kalau berfikir. Bercakap hanya perkara yang nampak dan berbukti. Saya suka memberi cadangan dan bagi saya biar bagi cadangan yang berasan dan realistik. Saya bukanlah seorang yang creative in writing. Sebab saya tulis perkara yang bagi saya harus dikongsikan. Mungkin saya suka berdebat, so I try to be neutral dalam setiap penulisan. Sebab tu saya suga berblog. Walaupun tak ramai yang baca, saya tahu, ada entry-entry saya yang akan memberi manfaat kepada orang ramai. Sebagai contoh, contoh surat rayuan kolej mendapat hit yang tinggi setiap hari. Alhamdulillah, ilmu yang dimanfaatkan mungkin dilihat Allah.



So, berbalik kepada hobi tadi. Tak kiralah apa hobi anda. Lihatlah pada kemampuan anda. Hobi tidak semestinya perlu berbelanja. Asalkan ada benda berfaedah yang anda buat bila kelapangan.

-kalau suka like :)

Sunday, March 16, 2014

Nikmat tuhanmu yang mana satukah yang kamu ingin dustakan?

Assalamualaikum...

Hampir 3 bulan bumi bertuah ini kontang. Hari demi hari rakyatnya berdoa tanpa jemu kerana rindukan hujan. Tanaman menjadi kering, sungai dan takungan menjadi kontang dan peningkatan jumlah kebakaran. Benarlah seluruh rakyat berasa gelisah. Catuan air dibeberapa buah daerah termasuklah di Kluang menjejaskan aktiviti seharian. Manusia boleh hidup tanpak bekalan elektrik, tetapi hidup manusia lebih sukar jika tiada sumber air yang bersih.

Pelbagai usaha, doa dan serahan diri kepada Allah semoga diturunkan hujan. Pelbagai usaha telah dilakukan termasuklah pembenihan awan.

Akhirnya, penantian hamba-hambanya yang kerdil berakhir. Dari semalam membawa kehari ini hujan boleh dikatakan turun diseluruh pelosok negara. Rindunya bau hujan, rindunya untuk merasai dinginnya terkena titisan hujan. Alhamdulillah.

Allah adalah sebaik-baik perancang. Allah tak akan menguji hambanya dengan panas jika mereka tidak mampu. Hakikatnya, kita mampu mengharungi dugaan sepanjang musim panas.

Benarlah Allah berulang kali mengingatkan dalam surah Ar-Rahman, NIKMAT TUHAN MANA SATUKAH YANG KAMU INGIN DUSTAKA?

Panas, hujan, salji itu semua rahmat Allah yang wajib kita syukuri...


Monday, March 10, 2014

Minggu pertama kuliah...

Assalammualaikum...

Akhirnya, setelah sebulan setengah bercuti semester akhirnya kembali aku ke UiTM Johor untuk meneruskan misi menggenggam segulung Ijazah Pertama dalam Perakaunan. Tidak dapat dinafikan semakin tinggi pengajian jalannya pasti lebih mencabar. Ini adalah semester terakhir aku sebelum semester depan aku berdepan dengan praktikal. Perasaan teruja dan takut untuk semester ini pastinya ada. Walaupun subjek yang diambil makin berkurang untuk paper final tapi setiap subjek mempunyai kesukaran yang amat tinggi.

Antara subjek yang aku takuti semester ini ialah COMPANY AND GROUP FINANCIAL REPORTING (FAR450). Dia lebih kurang sama je dengan masa belajar FAR300 masa diploma dulu tapi ianya lebih advance dengan harus consolidate akaun banyak subsidiary punya akaun. Masa diploma dulu hanya consolidate satu subsidiary sahaja. Walaupun satu je subsidiary tapi susahnya boleh menggugurkan rambut juga.

Subjek lain yang aku geruni untuk semester ini adalah FINANCIAL MARKET (MAF630). For me the subject is interesting to study but hard to understand. It consist of 50% theory and 50% calculation. Financial market adalah sambungan dari subjek Corporate Finance semester lepas. It become more deep and hard maybe, sebab baru first week kan. Dan masa mass lecture subjek ni punyalah sardin kelas. Nasiblah minggu ni dah bertukar tempat di Sri Laksamana. Kalau tidak, memang tak boleh nak fokus dalam kelas.

Minggu pertama semestinya seronok kerana dapat berjumpa kawan-kawan yang dah sebulan lebih tak jumpa. Aiceh macam ada yang merindui pulak. Hahaha. Such a great time, jumpa housemate and classmate sebab dah bosan lama sangat duduk kat rumah.

Minggu pertama juga, mostly lecturer akan bagi lesson plan lepas tu balik. Kecuali subjek FAR450 dah start mengajar untuk first week. Setakat ni semua lecturer yang ajar semuanya best-best dan berpengalaman yang luas. The most important thing is, aku sem ini tiada kelas hari JUMAAT, SABTU dan AHAD. Yelah, Johor kan dan tukar cuti Jumaat ngan Sabtu, lepas tu aku cari lah kelas FAR yang bukan hari Ahad tapi hari Selasa. Hehehe. Betul-betul berbahagia hidupku ini.

Minggu pertama ini juga aku dah kena attend CIMA-UiTM partnership program. Such a great event by CIMA. Dan Im become one of the member dengan sepenuhnya dibayar oleh UiTM. Grateful to Allah because choosen me to become part of this great activities and members.

one of the activities by CIMA- Handle a pizza company

Become a Master of Ceremony sempena pelancara CIMA-UiTM Partenership

So, lepas dah masuk minggu kedua ni aku berharap yang semester ini akan memberikan aku lebih kekuatan dan semangat untuk teruskan pengajian yang semakin mencabar ini.

-Kepada Allah Aku Berserah
-#PrayForMH370

Friday, February 7, 2014

#mykluang

Assalammualaikum...

Berita baik untuk rakyat Kluang. Aicehhh. Nak cerita sikit kepada rakan-rakan, mak cik, pak cik, uncle dan aunty. Sekarang ni ada sesuatu yang hebat berlaku di Kluang. Hahaha, cerita nak gempak je. Tapi ni berita gempak lah. Sekarang ni, rakyat Kluang bolehlah mendaftar di satu portal tempatan khas dicipta untuk orang-orang Kluang. Terdapat banyak kelebihan portal myKluang.my ini. Buat kemudahan dan kebersatu hatian rakyat Kluang yang begitu awesome sekali. Hehehe.

Dihasilkan oleh seorang anak muda Kluang yang mempunyai iltizam yang kuat dengan menjadikan portal ini sebagai portal sehenti untuk rakyat Kluang. Dengan ini mempersembahkan mykluang.my


Anda boleh terus mendaftar sebagai ahli melalui Facebook. Satu cara mudah, tidak menggunakan e-mail. Setelah anda mendaftar masuk, anda boleh mendapatkan pelbagai maklumat berguna. Setelah anda mendaftar masuk, paparan yang akan dikeluarkan adalah seperti dibawah.


meh kita check it out satu-satu,

Forum- forum ni mcam biasalah, macam forum-forum dekat portal macam cari, lawyat dan lain-lain

Direktori- mengiklankan perniagaan disekitar Kluang secara percuma. Ini adalah peluang terbaik untuk peniaga-peniaga kecil yang tidak punya peluang untuk mempromosikan produk mereka.

Events- memaparkan aktiviti-aktiviti yang berlangsung di sekitar Kluang.

Jobs@Kluang -Memaparkan kerja-kerja kosong yang ada dekat sekitar Kluang ni.

MyParliament- Yang ni paling best, korang boleh mengadu dekat ahli Parlimen korang direct mengenai apa yang berlaku dan penambahbaikan yang diperlukan.

#myKluang- last but not least, hashtag lah mykluang jika anda mengambil gambar sekitar Kluang di Instagram.

So, kepada penduduk Kluang apa lagi. Rebutlah peluang ini, jadilah kita satu komuniti yang lestari dan unite.
Just visit this site www.mykluang.my dan follow a simple step anda dah boleh explore.